Skijöring

Skijöring is een Noors woord voor "ski-rijden", of beter gezegd, een combinatie tussen cross-country-skiën en mushing, waarbij de hond zijn skiënde baas voorttrekt, langlaufen met hulp van één of twee sledehonden. Skijöring wordt voornamelijk beoefend in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Alaska en Oostenrijk. Hierin worden ook kampioenschappen gehouden.

Wanneer er geen sneeuw ligt kan men hardlopen met de hond, ook dit word Skijöring genoemd. Het hardlopen is voor iedereen, zowel de topatleet als de recreant!

Elk team (hond en zijn baas) legt op zijn eigen ritme een afstand af die kan variëren tussen de 3,5 en de 8 kilometer. De deelname is belangrijker dan de overwinning. Het parcours bevat zoveel mogelijk onverharde paden en dit is goed voor het welzijn van zowel hond als baas.

De wedstrijd is pas afgelopen wanneer hond en baas over de einstreep komen. Het is verplicht om je hond een speciaal tuigje/harnas te laten dragen. Zo ontwikkeld hij zijn borstspieren goed en wordt zijn nek niet overbelast. Voor zijn baasje is de heupgordel erg prettig, hierdoor heb je de handen vrij om te bewegen. En tussen de heupgordel en het tuigje is een jogginglijn (een lijn met een elastiek erin verwerkt) aanwezig, zodat beide minder schokken ondervinden.