Pulka

De Pulka-klasse of ook wel Scandinavian-klasse genoemd, dit is de meest sportieve tak van de sledehondensport. Bij deze sport wordt niet alleen een sportieve prestatie van de hond verwacht maar ook van jezelf. Hoe harder je zelf kunt lopen, des te hoger je kunt scoren.

Een pulka-team bestaat uit één persoon met zijn/haar hond, of ook wel met twee honden. De hond loopt onder een boog, tussen een soort disselbomen en trekt daarbij een klein karretje (2 wielen) waarop gewicht ligt.

In de winter als er sneeuw ligt sta je op langlauflatten en wordt het karretje vervangen dor een klein sleetje. Het gewicht op het karretje is afhankelijk van het geslacht van de hond en de eisen die de wedstrijdorganisatie hieraan stelt. Aan het karretje zit de pulkaloper door middel van een lange lijn die via zijn heupgordel is verbonden. Het is de bedoeling om een parcours in een zodanig kort mogelijke tijd af te leggen. Pulkasport is een sledehondensport voor mensen die actief bezig willen zijn met hun poolhond.