Fiets / Step

De 4 sledehonden rassen waar in Nederland mee gewerkt mag worden zijn de Siberische Husky, Alaskan Malamute, Samojeed en Groenlandhond. Wanneer je meer met je sledehond wil gaan ondernemen is de mogelijkheid om deze voor een step te spannen, daar waanneer deze de leeftijd heeft bereikt om gewicht te mogen trekken.

Er zijn steps in de handel die speciaal voor volwassenen zijn. De step kan je gebruiken wanneer je één of twee sledehonden hebt. De meest geschikte steps die je kunt nemen zijn down-hill steps, met grote wielen, mountainbike banden, goede remmen (zowel voor als achter geremd) en een geveerde voorvork.

Een Duitse doctor heeft speciaal een beugel ontwikkeld die je aan het frame van de step moet bevestigen. Aan deze beugel "Anbindevorrichting" zit een veer die er voor zorgt dat de treklijnen waaraan de hond(en) vast zit(ten) voor het wiel blijven.

Door het oog van de veer wordt een elastische lijn bevestigd aan de framebeugel. De lijn moet een elastische schokdemper bezitten zodat de hond geen opdonders krijgt.

Ook hier is het van belang dat de hond een speciaal sledehondenharnas aan krijgt, zodat hij met zijn lichaam trekt en niet met zijn nek!

Wanneer je met twee honden naast elkaar loopt moeten de halsbanden van de twee honden door middel van een neklijntje aan elkaar verbonden worden. Op de meeste karrenwedstrijden (zoals in Nederland waar nauwelijks sneeuw ligt) worden sinds 2006 ook al officiële stepwedstrijden gehouden. De animo is erg groot want op de eerste wedstrijd waren al gemiddeld 15 teams die deel namen aan deze klasse.

Ook fietsen kan al met één of twee honden. Een speciale trekstang die je aan het frame van de fiets moet bevestigen zorgt er voor dat de treklijnen waaraan de hond(en) vast zit(ten) voor het wiel blijven.

Door middel van de juiste commando's kan men de hond sturen waar je naar toe wil. Enkele commando's zijn:

Haw = links
Gee = Rechts
En misschien ook niet het onbelangrijkste commando, zeker in het begin:
Whoaaa! = Stoppen!